مبارزه با شورشدن خاک با استفاده از راهکارهای هسته ای

مبارزه با شورشدن خاک با استفاده از راهکارهای هسته ای

به گزارش مینی کامپیوتر حدود یک پنجم سطح زمین تحت تأثیر خاک شور قرار دارد. شوری خاک عامل اصلی کاهش امنیت غذایی و نیازمند راهکارهای هوشمندانه مدیریت کشاورزی است.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، به قول فیثاغورس؛ نمک، زاده پاک ترین عناصر یعنی آب دریا و نور خورشید است؛ ولی مقدار بیش از اندازه آن در خاک می تواند بر رشد گیاهان تأثیر منفی بگذارد و تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی بشر را با خطر مواجه کند.
موضوع روز جهانی خاک امسال با شعار "تاکید بر پیشگیری از شوری و افزایش بهره وری خاک" برگزار می گردد. مقرر است این رویداد منجر به افزایش آگاهی در مورد لایه خارجی و شکننده زمین باشد که حیات تمام ساکنین زمین به آن وابسته است.
به دلیل شیوه های غلط کشاورزی، تغییرات آب و هوایی، نفوذ آب دریا، تغییر کاربری اراضی و نشت آب از سدها، این منبع گرانبها و عظیم درحال نابودی است و محققان به دنبال روش هایی برای پیشگیری از تخریب خاک هستند.
شوری خاک نگران کننده است
در سطح جهان حدود ۹۳۲ میلیون هکتار از اراضی کشاورزی (تقریبا یک پنجم سطح زمین) تحت تأثیر خاک شور است که از این میان ۶۲ میلیون هکتار از خاک آبیاری می شود.
تقریبا ۲ هزار هکتار در روز از زمینهای آبیاری شده در مناطق خشک و نیمه خشک در ۷۵ کشور جهان طی ۲۰ سال قبل به علت شور شدن تخریب شده است. با این وجود شور شدن خاک تنها به مناطق خشک و نیمه خشک محدود نمی گردد و می تواند در هر منطقه ای و تحت هر شرایط آب و هوایی رخ دهد.
به گفته سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (FAO) برای پیشگیری از کمبود مواد غذایی و پاسخ گویی به تقاضای جمعیت رو به رشد جهانی که بر مبنای تخمین تا سال ۲۰۵۰ میلادی به ۱۰ میلیارد نفر می رسند، باید تولید محصولات کشاورزی در سطح جهان ۶۰ درصد و در بعضی از کشورهای درحال توسعه تا ۱۰۰ درصد افزایش یابد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی با همکاری فائو، با کشورهایی که زمینهای کشاورزی خویش را به علت شوری از دست می دهند برای توسعه روش های هوشمندانه کشاورزی برای حفظ خاک همکاری می کنند. از طرفی برنامه مشترک فائو و آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه تکنیک های هسته ای برای کشاورزی، با همکاری موسساتی در ۶۰ کشور به دنبال چاره پایدار برای مبارزه با شور شدن خاک هستند.
این برنامه به دنبال استفاده از راهکارهای ایزوتوپی برای افزایش مواد غذایی و کاهش آب مصرفی است تا در رویارویی با شوری خاک، توانایی رشد را افزایش دهد. یکی از اهداف این پروژه افزایش تثبیت نیتروژن بیولوژیکی، از راه جذب نیتروژن اتمسفر و کربن ذخیره شده در خاک است. تکنیک های ایزوتوپی در خیلی از کشورها جهت بررسی میزان و علل تخریب خاک استفاده می شود.
۶۰ محقق از ۱۰ کشور بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۱۰۱۹ میلادی برای مدیریت خاک، آب و مواد مغذی تربیت شده اند تا با شوری خاک مقابله کنند. در همین زمینه کتابی با دسترسی آزاد برای همه منتشر گردید که شامل پروتکل هایی برای ارزیابی شوری، نقش ایزوتوپی و دیگر تکنیک های هسته ای برای مقابله با شوری خاک است.
کارشناسان کشورهای شرکت کننده در این طرح درحال تبادل داده، اطلاعات فنی و شیوه های کشاورزی برای افزایش سازگاری با این شرایط هستند. نتیجه این همکاری دستیابی به راهکارهایی هوشمندانه برای افزایش محصول در خاک با سدیم بالا است.
پنجم دسامبر (۱۴ آذرماه) روز جهانی خاک نام دارد و هر ساله سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد این رویداد را برگزار می نماید.


منبع:

1400/09/16
12:33:09
5.0 / 5
945
تگهای خبر: تولید , شركت , كاربر , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
مینی کامپیوتر