رییس مركز فقهی ائمه اطهار:

هوش مصنوعی می تواند تحولی در اجتهاد فقهی به وجود بیاورد

هوش مصنوعی می تواند تحولی در اجتهاد فقهی به وجود بیاورد

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ضمن اشاره به این که هوش مصنوعی می تواند تحولی در اجتهاد فقهی به وجود بیاورد اظهار داشت: اجتهاد مسئله خیلی سخت و مشکلی است، گاهی برای یک مسئله باید یک سال کار صورت بگیرد، هوش مصنوعی در این حوزه می تواند به اجتهاد یاری برساند.


به گزارش مرکز خبر حوزه، آیت الله محمدجواد فاضل لنکرانی در دیدار با حجت الاسلام والمسلمین نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب بابیان این که امروز هوش مصنوعی در همه‌ی ابعاد علم وارد شده است و حوزه علمیه باید نسبت به هوش مصنوعی توجه داشته باشد، اظهار داشت: هوش مصنوعی ابزاری است که اگر به دست اهلش بیفتد می تواند نتایج خوب و مفیدی برای بشریت به ارمغان بیاورد.
وی با این بیان انتقاد از این که برخی افراد با استفاده از هوش مصنوعی می خواهند به ضرر بشر فعالیت کنند، افزود: ما در ابتدای آشنایی هوش مصنوعی می باشیم و از شما اساتید متخصص در زمینه هوش مصنوعی استمداد می کنم که به میدان علوم اسلامی بیایید تا با هوش مصنوعی بتوانیم جامعیت دین را ببینیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اضافه کرد: اگر هوش مصنوعی به معنای کلان خودش به میدان بیاید می تواند اجتماعی بودن دین را تثبیت کند.
فاضل لنکرانی ضمن اشاره به آیه ۱۷ سوره اسراء اظهار داشت: هوش مصنوعی درک معنا می کند و به واسطه این درک می تواند ارتباط بین آیات و روایات را آشکار و روشن تر کند، به نظر بنده می رسد که هوش مصنوعی یک مصداق از مصادیق این آیه است که به کمک آن میتوان به اجتهاد و فقیه کمک شایانی رساند.
وی بابیان این که در انطباق مبانی در فتوا میتوان از هوش مصنوعی کمک گرفت، تصریح کرد: وظیفه حوزه حفظ دینداری مردم است و چه بسا تبلیغ، ترویج و فهم دین در آینده راه و ابزاری به جز هوش مصنوعی نداشته باشد بنابراین لزوم دارد این مسئله زمینه ای برای وحدت بین حوزه و دانشگاه به وجود بیاورد.

دینداری در دانشگاه در حد مطلوب نیست
ایشان در ادامه بابیان این که وحدت حوزه و دانشگاه شکل نگرفته است، خاطرنشان کرد: دینداری در دانشگاه هنوز در حد مطلوب نظام نیست هرچند دانشجویان دیندار و مذهبی داریم، اما به نظر می آید فهم دین به آن نحو مطلوب نمی باشد.
وی ضمن اشاره به وحدت حوزه و دانشگاه اظهار داشت: در گام اول انقلاب، یک نتیجه روشنی از این وحدت و آنچه امام امت به دنبال آن بود، محقق نشد؛ که اگر آن نتیجه به ثمر می نشست، این صدمه ها امروزه وجود نداشت.
استاد درس خارج حوزه علمیه بابیان اینکه حقیقت چنین است در این چهل سال از عمر انقلاب ارتباط عمیق بین حوزه و دانشگاه نبوده و تنها با صرف حضور این ارتباط به خوبی محقق نشده است، عنوان کرد: حضور حوزویان در دانشگاه و بالعکس مقدمه کار است، باید انتظاری که انقلاب و دین در این زمان بسیار مهم و حساس از اساتید و دانشجویان دانشگاه و حوزه دارد را درک و به آن عمل نماییم.
وی با عنایت به این که خیلی از تحقیقات و پژوهش های حوزوی هنوز در محافل دانشگاهی مطرح نشده است، اظهار داشت: ارتباط حوزه و دانشگاه به این است که بدانیم چه فهم عمیقی از دین داریم، آیا شبهات دانشگاهیان نسبت به دین کمتر یا بیشتر شده است.
فاضل لنکرانی اظهار داشت: از آغاز انقلاب این زمزمه از دانشگاه آغاز شد که ما باید دور ولایت فقیه را خط بکشیم و ولایت علم را مطرح نماییم، یک تعارضی را بین علم و فقه ایجاد کردند و متأسفانه تعارض یک مقداری در ذهن برخی از اساتید محترم دانشگاه و دانشجوها موجود است.
وی اضافه کرد: درواقع مسئله وحدت حوزه و دانشگاه هنوز شکل نگرفته، دینداری امروز در دانشگاه مطلوب نظام نیست، البته دانشجویان بسیار مقید که در مراسم اعتکاف شرکت می کنند، در مراسم اربعین شرکت می کنند، اینها هستند و عده شان قابل مقایسه با پیش از انقلاب نیست، ولی فهمی که یک استاد دانشگاه از دین باید داشته باشد و این فهم را به دانشجو منتقل کند و دانشجو هم باید این فهم را نسبت به دین پیدا کند به نظر می آید که مطلوب نمی باشد.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) با عنایت به لزوم جلسات مختلف و ارتباط تنگاتنگ بین حوزه و دانشگاه اظهار داشت: اگر این ارتباط واقعی بین حوزه و دانشگاه شکل بگیرد به این صورت که حوزه علم را باور کند کما این که در جریان کرونا این اتفاق محقق شده و حوزه به همراه علم و علم هم با دین حرکت نماید، وحدت حوزه و دانشگاه به ثمر خواهد نشست.
وی ضمن اشاره به تحقیقات انجام شده در این مرکز درباره فقه پزشکی، سیاسی، اجتماعی و غیره اظهار داشت: البته در این حوزه ارتباط نزدیکی با اساتید دانشگاه داریم ولی مجموعه دانشگاهیان و اساتید کشور بسیاری از این گونه موارد دور هستند در حالیکه فقه برای همه شئون زندگی و مباحث علمی برنامه دارد.
فاضل لنکرانی با این بیان که نگاه دانشجوی ما به دین با پیش از انقلاب تفاوت زیادی نکرده است، اذعان داشت: باید حوزه و دانشگاه به صورت مسئله محور هر دو نقش خویش را ایفا کنند، امیدواریم با همت اساتید دانشگاه و روحانیانی که در دانشگاه حضور دارند این جریان محقق شود./

1400/09/19
13:42:30
5.0 / 5
989
تگهای خبر: دانشگاه , شركت , فعالیت , متخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
مینی کامپیوتر