دستاوردی دیگر از محققان ایرانی؛

کابین ناجی ایرانی، حافظ خانواده ها در هنگام وقوع حوادث طبیعی

کابین ناجی ایرانی، حافظ خانواده ها در هنگام وقوع حوادث طبیعی

به گزارش مینی کامپیوتر هر از چندگاهی شاهد دستاوردی جدید از فناوران و مخترعان ایرانی در عرصه های مختلف هستیم، امروز نوبت به «کابین ناجی» رسیده است؛ محفظه ای برای حفظ جان و مال خانواده ها در هنگام وقوع حوادثی همچون زلزله که دارای استقامتی بیشتر از بدنه اصلی ساختمان بوده و قابل نصب در واحدهای آپارتمانی است.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، در زمان زمین لرزه، انرژی انباشته شده در سنگ ها به صورت ناگهانی رها می شود و به صورت امواجی به اطراف حرکت می کند. این امواج در رسیدن به سطح زمین لرزش و تخریب بناها، ایجاد گسل ها، لغزش ها، ریزش ها و بسیاری پدیده های را به دنبال دارد.
در حال حاضر مهم ترین عامل که باعث وحشت افراد از زلزله یا بلایای مشابه می شود عدم آمادگی یا نداشتن یک عملکرد بموقع برای مدیریت لحظه حادثه است به نحوی که همه ما در لحظه اول گرفتار سردرگمی و دستپاچگی می شویم و همین سردرگمی به خودی خود می تواند سبب وقوع حوادث ثانویه و مرگ بار دیگر مثل آتشسوزی، برق گرفتگی یا گاز گرفتگی شود. ازاین رو حضور یک وسیله مدیریت کننده در محل که بتواند چندین امر حیاتی لازم را به خوبی مدیریت کند و انجام دهد، می تواند بسیار مفید باشد.
مرتضی کریمی راد مخترع و مدیرعامل شرکت رادان فارسجین در گفتگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا درباره اختراع خود، کابین ناجی که در ساختمان ها برای نجات جان اهالی استفاده می شود، توضیح داد: پس از زلزله سال ۹۶ که در تهران و کرج صورت گرفت و بیشتر از پنج ریشتر قدرت داشت، به این فکر افتادم که خانواده های زیادی در خانه های کلنگی و ضعیف زندگی می کنند و در صورت زلزله همه زندگی خویش را از دست می دهند و اینکه چرا ما باید اینقدر صدمه پذیر باشیم؛ ازاین رو سعی کردیم امکاناتی را طراحی و تولید نماییم که متناسب با عمر ساختمان و بودجه خانواده ها و متناسب با جنس ساختمان ها باشد و بتواند جلوی بسیاری از خسارات را بگیرد.
وی اضافه کرد: مشکل اصلی که در لحظه اولیه وقوع بلایای بزرگ مانند زلزله سبب چند برابر شدن خسارات جانی و مالی می شود، مسئله وحشت زدگی و دستپاچه شدن افراد است. با مشاهده آمار در ارتباط با تخریب های حوادث بزرگ مانند زلزله و آمار خسارات جانی و مالی ناشی از آن به سادگی میتوان تشخیص داد که مهم ترین دلیل افزایش تلفات، وحشت زدگی و دستپاچه شدن اهالی در لحظه اولیه واقعه و پیرو آن قرار گرفتن در شرایط وخیم تر بوده است.
مدیرعامل شرکت رادان فارسجین افزود: از سوی دیگر با رفتن به آمار خرابی ها، کاملا مشهود است که در زلزله های مهیب مانند زلزله اخیر در کرمانشاه، فضاهای کوچک مانند سرویسهای حمام و دستشویی به دلیل داشتن دیواره داخلی محکم تر نسبت به دیگر بخش های ساختمان، کمترین تخریب ها را تجربه کرده اند.
کریمی راد خاطرنشان کرد: البته در ساختمان های نوساز دیده شده که نکاتی از قبیل ساخت دیوارهای برشی یا ستون ها و فندانسیون هایی با مقاومت قابل توجه رعایت می شود اما این موارد هیچکدام به تنهایی قابلیت ایجاد یک چاره قابل اعتماد متمرکز که به خودی خود هم دارای سیستم اعلام خطر و هم قابلیت پناه دادن به ساکنین را داشته باشد، ندارد که بتواند با ایجاد یک سنگر و سپر امن به تنهایی بخش اعظمی از مشکلات را در لحظه اولیه وقوع زمین لرزه برطرف کند.
مدیرعامل شرکت رادان فارسجین اظهار داشت: با عنایت به وضعیت ساختمان های امروزی و این که درصد قابل توجهی از ساختمان های مورد استفاده در شهرها و روستاهای ما دارای قدمت ساخت بالا هستند و همینطور نظر به اینکه در سالهای اخیر مشکلات گوناگونی در هنگام وقوع زلزله و بلایای طبیعی برای مردم بوجود آمده است، به سادگی میتوان دریافت که ریشه بیشتر این مشکلات ازجمله هراس اولیه و فرارهای بی فایده مردم، حاکی از عدم وجود یک دانش کارآمد و متناسب با بافت شهری بومی و در نهایت عجز کامل ما در مقابل زلزله و همینطور کمبود یک مدیریت اصولی در لحظه اولیه وقوع زلزله است.
وی با اشاره به اینکه کابین ناجی با هدف کمک به رفع این مشکلات طراحی و ساخته شده است، اضافه کرد: این کابین مجهز به سیستم اعلام خطر در لحظه اول وقوع بلایا است، همینطور قابلیت پناه دادن به افراد را دارد و مهمتر این که دارای یک استقامت بالا نسبت به بدنه اصلی ساختمان در مقابل این نوع حوادث است.






این مخترع کابین ناجی و سنسور زلزله افزود: کابین ناجی در واقع همان اتاقک ضد زلزله ای است که با یک هزینه مختصر و متناسب با مصالح اصلی تشکیل دهنده ساختمان و متناسب با فضاهای کوچک مانند سرویس حمام و دستشویی یا کنج ها و راهروهای کوچک موجود در داخل واحد ساخته شده و با قابلیت هایی که دارد در اغلب مواقع می تواند جان اهالی را به خوبی حفظ نموده و از ورود خسارات ثانویه جلوگیری نماید.
وی اظهار داشت: این کابین با عنایت به شکل و جنس خاصی که دارد و از همه مهمتر با عنایت به موقعیتی که در داخل واحد مسکونی می تواند داشته باشد، بگونه ای طراحی شده که در یک زلزله معمولی یا مهیب هفت ریشتری بتواند بموقع اخطار پناهگیری به افراد بدهد و پس از اتمام واقعه کاملا شکل و حالت اولیه خود و متعاقبا جان افرادی را که داخل آن پناه گرفته اند، حفظ کند.
مدیرعامل شرکت رادان فارسجین توضیح داد: این کابین از دو قسمت اصلی تشکیل شده است؛ قسمت اول یک دستگاه ساده سنسور خطر و هشداردهنده است که به هنگام وقوع زلزله یا حادثه دیگر که در آن جان افراد تهدید می شود، سریعا عمل می کند و با یک صوت کاملا رسا افراد را به داخل کابین فرا می خواند. قسمت دوم همان کابین که نقش سپر و سنگر یا پناهگاه را برای افراد دارد، به واسطه جنس تشکیل دهنده و موقعیت قرار گرفتن در داخل واحد در بلایای مهیب به خوبی می تواند شکل و حالت اولیه خود و به دنبال آن جان افرادی را که در آن پناه گرفته اند، حفظ کند.




وی خاطرنشان کرد: شکل، اندازه و جنس تشکیل دهنده کابین ناجی در هر ساختمان با عنایت به وضعیت استقامت ساختمان، تعداد طبقات ساختمان، حجم فضای داخلی و مساحت هر واحد و تعداد اهالی می تواند قابل تغییر باشد. مثلاً در یک ساختمان پنج طبقه که در هر طبقه دو واحد وجود دارد، میتوان کابین های ناجی را در دو ستون با پنج کابین زیر یکدیگر، به صورتی که هر کابین در یک واحد و در یک طرف ستون های واحدها قرار بگیرد، تعبیه و نصب کرد و متناسب با وضعیت ستون ها و سقف های ساختمان و احتمال ریزش و سقوط آنها، کابین ها را به یکدیگر متصل یا به ستون های اصلی ساختمان متصل کرد.
کریمی راد با بیان اینکه کابین ناجی دارای چند امتیاز قابل توجه است، اظهار داشت: این کابین حافظ جان اهالی داخل واحد مسکونی، کاهش دهنده رعب و وحشت و پیشگیری کننده از خسارات ناشی از هول و هراس است و همینطور دارای کانال تردد اضطراری است که به طبقات دیگر راه دارد یعنی اگر درِ کابین بر اثر زلزله قفل شود یا پشت در مانعی سبب باز شدن باشد، میتوان داخل آن تردد کرد.
وی با تکیه بر اینکه با عنایت به اطلاعات موجود در منابع و مراجع ذیربط تاکنون هیچ سازه ای با قابلیت های ذکر شده ثبت نشده است، اظهار داشت: ابتدا باید ساختمان های نوساز را ملزم به داشتن کابین ناجی کرد و سپس با اعزام نیروهای کارشناس و مجری کابین ناجی به ساختمان های قدیمی برای این ساختمان ها کابین ناجی مناسب با سایز و فضای داخلی به صورت پیش ساخته طراحی کرد و ساخت و به محل مورد نظر انتقال داد و نصب کرد.
مدیرعامل شرکت رادان فارسجین در ادامه به سیستم سنسور زلزله و مدیریت بحران اشاره نمود و اضافه کرد: با اطلاعاتی که به این سنسور داده شده زمانی که زلزله رخ می دهد این سنسور فعال شده و همزمان چندین سیگنال را به سیستم های قطع کن برق، آب، گاز، روشن کننده محل، سیستم تهویه هوا و اکسیژن می فرستد.




وی افزود: در واقع این سیستم سنسور مدیریت و قطع بموقع انشعابات آب، برق و گاز پیش از ایجاد حوادث ثانویه است و قابلیت برقراری ارتباط با امدادگران و مخابره اطلاعات اولیه مکان را برعهده دارد.

نه وام می خواهیم و نه سرمایه، فقط موانع دریافت مجوز را رفع کنید
کریمی راد در مورد توسعه فعالیت این شرکت برای تولید انبوه این کابین اظهار داشت: در شهر رزن استان همدان روستای فارسجین مشکلی برای تولید نداریم مشکل اصلی ما گرفتن مجوزها است. به هر اداره و سازمانی که برای گرفتن مجوز رجوع کردیم ما را به شرکت یا اداره دیگر ارجاع داده اند. سازمان تحقیقات مسکن و شهرسازی ما را ارجاع دادند به سازمان ثبت اختراع، آنها به ما گفتند شما باید اول باید از سازمان استاندارد نامه بیاورید.
وی اضافه کرد: مدارک اولیه طرح اختراع کابین ناجی و سیستم سنسور زلزله به سازمان ثبت اختراع بعنوان ادعانامه و خلاصه اختراع عرضه شده است. سال ۹۷ به سازمان مالکیت معنوی همه مدارک را داده ایم اما پس از حدود ۴۳ ماه همچنان پرونده ما در وضعیت استعلام است. مشکلی اصلی ما پروانه تولید است.
مدیرعامل شرکت رادان فارسجین اظهار داشت: با عنایت به اینکه سال جاری سال دانش بنیان و پشتیبانی از تولید است و برداشتن موانع از تولید مورد تایید است، این گونه رفتارها غیرقابل توجیه است.
کریمی راد تصریح کرد: ما نه وام می خواهیم و نه سرمایه فقط می خواهیم مسئولان صدای ما را بشنوند و از نزدیک طرح ما را ببینند و در دادن مجوزها موانع را از سر راه بردارند.

1401/05/09
12:24:37
5.0 / 5
630
تگهای خبر: استاندارد , تولید , سرویس , سنسور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
مینی کامپیوتر