چرا پادكست بشنویم؟

چرا پادكست بشنویم؟

به گزارش مینی كامپیوتر امین اردانی؛: سرعت گرفتن و شهری شدن زندگی، ثانیه ها را ارزشمندتر از قبل كرده و بهره برداری بهینه از زمان های پرت روزانه اولویت پیدا كرده است. پادكست رسانه ای است كه شما را در غنی تر كردن اوقات باطل و پرت روز كمك می نماید و مخاطب می تواند با انتخاب و شنیدن پادكست های مختلف با موضوعات متفاوت و متنوع از این گنجینه بیكران بهره ببرد.



اولین باری كه یك نفر تصمیم گرفت صداش را ضبط كند را نمی دانیم. اما اواخر قرن ۲۰ و اوایل قرن ۲۱ بود كه همزمان با محبوبیت iPod، یك توسعه دهنده امكان اضافه كردن فایل صوتی را به فید RSS اضافه كرد و همین تغییر موجب بوجود آمدن تغییر بزرگی در عرصه تولید و انتشار محتوی صوتی شد. بعد از این تغییر ساختاری درRSS كه در نسخه ۹۲ام آن اعمال شده بود درسال ۲۰۰۱ نرم افزار وبلاگ نویسی Radio Userland، نخستین بار از این فنآوری بهره برد و موجب اقبال عمومی به این روش شد تا سال ۲۰۰۳ این روش وبلاگ نویسی تكمیل شد وامكان دریافت و ارسال خودكار محتوی صوتی عملا فراهم گردید، یكی از نمونه های موفق آن وبلاگ آقای كریستوفر لیدون نویسنده ی سابق نیویورك تایمز است. در اكتبر سال ۲۰۰۳ iTunes از این فنآوری در انتقال محتوی به iPod بهره برد و نام آنرا iPodder گذاشت. روزنامه گاردین در سال ۲۰۰۴ در مقاله ای به این گونه ی انتشار محتوی پرداخت و از وبلاگ كریستوفر لیدون بعنوان یك نمونه موفق این فناوری یاد كرد. در آن مقاله از كلمات مختلفی برای این تكنولوژی استفاده شده بود كه یكی از آنها پادكست (تركیب دو واژه iPod و Broadcast) بود. این نخستین باری است كه كلمه پادكست مورد استفاده قرار گرفته.
پس از مقاله ی گاردین سرعت رشد اقبال عمومی به پادكست بیشتر شد و كم كم این تكنولوژی به سمت همه گیر شدن پیش رفت تا جایی كه BBC بعضی از اخبار و تحلیل های خودرا در چارچوب پادكست ارائه كرد و البته كاخ سفید نیز برخی از سخنرانی های رئیس جمهور وقت آمریكا، جورج دبیلو بوش را به صورت پادكست در سایت كاخ سفید قرار داد.
پادكست فارسی
اطلاعی از نخستین باری كه در ایران كسی تصمیم به انتشار یك پادكست با فرم فعلی گرفت در دست نیست اما از قدیمی ترین پادكست های فارسی می توان به رادیو گیك كه توسط جادی میرمیرانی در حوزه ی تكنولوژی تهیه می شد نام برد كه هنوز هم منتشر می شود. از دیگر پادكست های قدیمی فارسی میتوان به فوتبالكست، رادیو چهرازی و چنل بی اشاره نمود، جز چنل بی كه توسط علی بندری همچنان منتشر می گردد بقیه به كار خود اختتام داده اند.
امروز و در زمان نگارش این مقاله پادكست فارسی جامعه بزرگتری پیدا كرده و هم تعداد شنوندگان و هم تعداد عنوان پادكست های ساخته شده رشد شایان توجهی داشته است، تا آنجا كه حدودا در تمام زمینه های محتوی عامه پسند و نخبه پسند پادكست مناسبی كه نیازهای شنونده را برطرف سازد وجود دارد. از داستان های عامه پسند و واقعی و ترسناك، حقوق، روانشناسی، حوزه زنان، سینما و موسیقی، كتاب، ورزش، جامعه و اقتصاد و اخبار گرفته تا محیط زیست و تكنولوژی و علوم نوین محتوی پادكست در دسترس مخاطبان قرار گرفته است. خوشبختانه هر روز پادكست فارسی جدیدی با سوژه و محتوی جدید تولید و منتشر می گردد. بتازگی برخی شركت های بزرگ و حتی پلیس راهنمایی و رانندگی نیز برای ارتباط راحت تر و تاثیرگذارتر با مخاطبان خود از این رسانه استفاده می نمایند.

چرا پادكست؟
شاید فكر كنید چه كاریه كه وقت بذارم و صدای ضبط شده ی یك نفر دیگر را بشنوم، اگر قرار به این كار باشه رادیو گوش میدم!
همه ما تجربه ی شنیدن رادیو را داریم، اما تفاوت عمده پادكست با رادیو ماهیت انتخابی پادكست است. شما برای شنیدن قسمت مورد علاقتون در رادیو باید منتشر رسیدن زمان پخش آن باشید و با روشن كردن رادیو دقیقا برنامه ای با سوژه مورد علاقه ی شما پخش نخواهد شد، در صورتیكه هنگام شنیدن پادكست می توانید سوژه مورد علاقه ی خودتون را انتخاب كنید و به آن گوش كنید. حتی با قابلیت هایی كه نرم افزار های پخش پادكست به شما می دهند می توانید قسمی كه مایل نیستید را جلو بزنید و یا قسمت مهم پادكست را چند بار بشنوید، سرعت پخش را بنا به نیازتان كم و زیاد كنید. مزیت دیگر پادكست استفاده بهینه از زمان های پرت روزانه است. مثلا شما در حین رانندگی، نظافت منزل وآشپزی و یا در حین كار نمی توانید یه ویدئو پخش كنید و به صورت مداوم به آن نگاه كنید. در صورتیكه در حین انجام تمام كارهای ذكر شده و از قلم افتاده می توانید یك محتوی صوتی مفید بشنوید و در عین حال در انجام فعالیتتان خللی وارد نشود، این در صورتی است كه با شهری شدن سبك زندگی امروز ثانیه به ثانیه ی زندگی حائز اهمیت چندانی شده است.
حسن دیگر پادكست این است كه نیاز به دسترسی دائم به كامپیوتر ندارید و به وسیله ی موبایل هوشمندتان و با نصب یك نرم افزار پادكست خوان (پادگیر) امكان شنیدن برنامه ی مورد علاقه ی خودتان را دارید، حتی نیاز به اتصال دائم به اینترنت هم نیست و می توانید قسمت های مورد علاقه ی خودتان را قبلا دانلود كرده و در فرصت مناسب بدون استفاده از اینترنت و آفلاین آنرا بشنوید. همین طور با استفاده از نرم افزارهای پادكست نیاز به مراجعه به وبگاه های مختلف نیز ندارید و تمام محتوا مورد نظرتان در یك اپلیكیشن به صورت مجتمع در دسترس شماست.
از كجا پادكست بشنویم؟
برای شنیدن پادكست باید یك نرم افزار شنیدن پادكست یا پادگیر (PodCatcher) داشته باشیم. اگر از گوشیهای آیفون استفاده میكنید به صورت پیش فرض اپلیكیشن اپل پادكست (Apple Podcast) روی گوشی شما نصب است و اگر از گوشی های اندرورید استفاده می كنید، این امكان با نرم افزار گوگل پادكست (Google Podcast) كه آن هم جزو نرم افزارهای سیستمی اندروید است، برای شما برقرار است. اما اگر با این نرم افزارها راحت نیستید اپلیكیشن خوب دیگری به نام كست باكس (CastBox) نیز وجود دارد كه اتفاقا در ایران نیز بسیار پرطرفدار است.
از دیگر نرم افزارهای خارجی جهت شنیدن پادكست می توان از اوركست (OverCast)، پادكست ادیكت (Podcast Addict)، رادیو پابلیك (Radio Public)، استیچر (Sticher)، پلیر اف ام(Player FM)، بریكر(Breaker)، آی هارت (iHeart)، اسپاتیفای (Spotify) و ساوندكلود (Sound Cloud) نام برد.
خوشبختانه چندین پلت فرم و نرم افزار ایرانی خوب نیز برای شنیدن پادكست وجود دارد كه ازمیان آنها می توان به شنوتو، ناملیك، پادكده، دیوار پادكست فارسی هزارو، تهران پادكست و پادیا اشاره نمود. بتازگی بعضی از سایتهای انتشار و فروش كتابهای صوتی نیز مبادرت به انتشار پادكست بوسیله پلت فرم خود كردهاند كه در میان آنها می توان از نوار و فیدیبو نام برد.

*كارشناس تولید محتوا و پادكستر


منبع:

1398/09/09
15:16:13
5.0 / 5
4398
تگهای خبر: اینترنت , تكنولوژی , تولید , دانلود
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
مینی کامپیوتر